Zwemmers MEGA Zwemteam Eeklo bij uitblinkers op MEGA-VJK

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

We hebben een week nodig gehad om te bekomen. Zó straf waren de prestaties van de MEGA Zwemteam Eeklo zwemmers op de Vlaamse Jeugdkampioenschappen zwemmen. We vroegen aan Herman en Pascale Verbauwen, hun coaches, wat zij vonden van hun poulains.

Herman, was er een blikvanger in jouw groep?

Laurien De Vriese hoorde duidelijk bij de allerbesten bij de 11-jarigen. Zij won de 400m vrije slag in een heel knappe tijd van 5.21.76 én de de 200m vrije slag, eveneens met seconden voorsprong op de tweede. Ze werd ook nog knap 2de op de 200m wisselslag, waar ze met met een luttele zeven honderdsten van een seconde de duimen moest leggen tegen de winnares. Ook op de 100m vrije slag zwom ze een mooie tijd die haar de derde plaats opleverde.

Op training zijn Laurien en leeftijdsgenote Noa Hollebosch vaste ’trainingsmaatjes’. Hoe bracht deze laatste het er vanaf?

Noa is – letterlijk dan toch – een pluimgewicht, heeft nog heel weinig ‘body’. Toch weerde ze zich zeer dapper en eindigde ze vaak niet ver achter de podiumplaatsen. Ze werd beloond voor haar uitstekende inzet met een mooie 2de plaats op de 200m schoolslag en een knappe 3de plaats op de sterk bezette 200m wisselslag. Ook op tactisch vlak is er bij Noa nog veel ruimte voor verbetering dus dat biedt ook voor haar veel moois naar de toekomst toe.

Jouw VJK-groep was mooi verdeeld: 2 meisjes, 2 jongens. Stonden die laatste twee ook zo goed hun mannetje?

Zeker en vast. Matthis Goethals won de 200- en de 400m vrije slag en werd derde op de 100m vrije slag. Hij moest daarbij telkens tot op het einde alles geven en deed dit heel sterk. Hij zwom ook de 100m- en 200m rugslag en ook daarop sneuvelden telkens zijn besttijden. Ik geloof er in dat – mits de wil er is – hij op de rugslagnummers nog heel veel ruimte voor verbetering heeft.

Onze tweede ‘man’, Warre Van Hecke toonde zich al vaak op training. Toch is zijn 2de plaats op de 400m vrije slag wellicht dé verrassing van het VJK. Technisch is er bij hem nog heel veel verbetering mogelijk en nodig dus ook bij hem belooft dat alleen maar goeds voor de toekomst.

Mag ik er van uit gaan dat je moeilijk meer tevreden kon zijn na afloop van dit VJK?

Ik ben zelden zó trots en gelukkig huiswaarts gekeerd na een kampioenschap… En ik heb er nochtans al heel veel meegemaakt! Dit is een mooie groep gemotiveerde en getalenteerde zwemmers die beschikken over de juiste ingesteldheid. Zaak is nu van goed en geconcentreerd verder te werken, in het geval van mijn groep voornamelijk op technisch vlak, om hen op termijn ook op eniorniveau te laten schitteren.

Pascale, jouw groepje VJK’ers kende de zefde samenstelling als die van de Herman. Zij trainen met allemaal oudere zwemmers. Hoe brengen zij het er van af?

Zeer goed. Ze hebben zich zeer vlot geïntegreerd in mijn omvangrijke groep. Ze beschikken ook – ondanks hun nog jonge leeftijd – het grootste deel van de tijd over de juiste ingesteldheid en daar begint alles mee. Een zwemmer die bereid is om te werken, daar kan een coach heel veel mee doen.

Mochten ook de prestaties op het VJK gezien worden?

Zeker en vast. Ze hebben allemaal goed hun best gedaan én, wat vooral belangrijk is: ze hebben alweer veel bijgeleerd.

Had jij ook zwemmers die tot de top van hun categorie behoorden?

Zo goed als allemaal. Maar wat het meest opvallend was, was de omgekeerde situatie: een bepaalde leeftijdcategorie die enorm sterk voor de dag komt: de meisjes van geboortejaar 2005, waar Lie Mattheeuws toe behoort. Haar tegenstanders en zij zwemmen soms sneller dan de categorie die een jaar ouder is. Maar dat kan haar alleen maar inspireren om de competitie aan te gaan. Deze meisjes stuwen elkaar vooruit.

Wist Lie in die uiterst sterke leeftijdscategorie in de prijzen te vallen?

Lie wist zich heel goed staande te houden en pakte maarliefst vijf medailles. Ze pakte drie maal brons: op de 100m rugcrawl en op de 200- en 400m vrije slag. Zeker op dit laatste nummer kan Lie op korte termijn nog veel progressie maken. Zilver was Lie haar deel op de 800m vrije slag. Op de 200m rugslag ten slotte, kon ze zich tot Vlaams kampioen kronen. Het belangrijkste van al was echter dat ze op al haar nummers besttijden liet optekenen.

We weten allemaal dat Lie en Darya Mastsiapan twee handen op een buik zijn. Hoe deed Darya het?

Darya heeft vooral mentaal een heel grote stap vooruit gezet, heb ik de indruk. Ze heeft op dit kampioenschap getoond echt over ‘ballen’ te beschikken. Op vrijdag moest ze nog nipt het goud aan haar naaste concurrent laten op de 800m vrije slag. De kansen op de titels op de 200- en 400m vrije slag greep ze echter met beide handen!

Je vermeldde daarstraks al dat je zwemmers veel hebben bijgeleerd. Wat is het belangrijkste voor je ‘dames’?

Als ik – gezien hun sterke prestatie – dan toch een werk/leerpunt zou moeten kiezen, is het zeker en vast dat hun tijd op de 400m nóg sneller kan. Als je het eenvoudige rekensommetje maakt dat de tijd op de 200m vrije slag maal twee + 10 tot 15 seconden je geschatte 400 meter tijd is, dan kunnen Darya en Lie nog heel wat sneller op de 400m vrije slag.

Mooie kampioenschappen voor je meisjes. Kunnen je jongens het zelfde zeggen?

Toch wel. Wout Leroux heeft nog niet veel ervaring met een competitie van dit niveau. En hoewel hij het er behoorlijk vanaf bracht, speelde het gebrek aan ervaring soms wat parten, zoals op de 200m rugslag. Bij deze is Wout wel weer een mooie ervaring rijker en kan hij verder groeien.

Last but not least was er Oscar Claeys die zich in een eveneens niet te onderschatten deelnemersveld twee keer mooi op het podium wist te zwemmen. Zilver was zijn deel op zowel de 100- als de 200m rugslag. Toch heb ik bij het VJK van Oscar een beetje een dubbel gevoel. Hoewel hij op een nummer na op zo al zijn nummers besttijden zwom, hetgeen ik uiteraard enkel kan toejuichen, kan ik er niet volledig tevreden over zijn. Oscar moet nog leren zich voor alle nummers even hard in te zetten. Ook voor een aflossing en de vrije slag nummers, die hem soms niet echt lijken te interesseren. Jammer, want ik ben er zeker van dat hij ook op de vrije slagnummers een hogere ranking zou kunnen bekleden in zijn leeftijdscategorie.

Kan jij als trainster van de A-groep en hoofdtrainster nog een algemene nabeschouwing op de Vlaamse Jeugdkampioenschappen van 2018 geven?

We deden met onze Eeklose zwemmers een stevige duit in de MEGA-medaille oogst. Ik hoop dat we op de ingeslagen weg kunnen verder gaan en kunnen verder werken. Zo kunnen we hopelijk in de toekomst ook bij de seniors medailles behalen. Daarnaast hoop ik ook dat kinderen van in en rond Eeklo kiezen voor onze mooie, gezonde zwemsport. Zo wordt de ‘poel’ van waaruit onze competitiezwemmers komen vergroot. Als die kinderen dan ook regelmatig kiezen voor een doorstroom naar het competitiezwemmen, dan kan onze 50-jarige club er voor nog minstens 50 jaar keihard tegenaan op de kampioenschappen!